Je Pinterest borden zitten er vol mee; decoratie voor je bruiloft. Maar wat is verstandig om te doen? Kopen, huren of zelf maken? Onze experts geven advies.

Leontine is weddingplanner en eigenaar van Il Matrimonio Italiano. Leontine:Helemaal happy met jullie aanstaande huwelijk gaan jullie beginnen aan een van de leukste kanten van het grote trouwfeest; de decoratie. Maar al snel komen er allemaal vragen naar boven.  Al die mooie stoelen, servetten met stippen, flesjes met rietjes… Moet ik dat allemaal kopen?

Mijn ervaring leert dat je vaak beter af bent met het huren van de grotere materialen en spullen zoals banken, glaswerk, borden, complete vintage sets etc. Waarom? Op die manier wordt er veel voor je geregeld, en hoef je niet je eigen vrienden en familie aan het werk te zetten.

De wat kleinere dingen zoals kaarsen, servetten in stijl en rietjes kun je makkelijk zelf kopen. Maar bedenk wel dat je iemand nodig hebt die je helpt bij het neerzetten of stylen van deze accessoires. Natuurlijk zijn er ook ontzettend veel leuke dingen die je makkelijk zelf kunt maken, al is het alleen al om de voorpret met je familie en vrienden.

Ik ben een groot voorstander van de combinatie van huren, kopen en DIY. Zo houdt je de kosten in de hand en heb je altijd een compleet persoonlijke styling op je dag!’

Decoratie bruiloft 1
Foto: Dario Endara

Eline is weddingplanner en eigenaar van Feline weddings. Eline: ‘Huren, kopen of zelf maken, het heeft allemaal zijn voor- en zijn nadelen. Het is vooral fijn dat alle drie de mogelijkheden er zijn! Spulletjes die je zelf niet kunt maken, zijn misschien wel te koop in een webshop. Heb jij voor een droom van een tafelstyling honderd vaasjes nodig? Dan is het toch wel erg fijn om te huren, want waar moet je het allemaal laten? Vind je het gezellig om met vriendinnen een middag te plannen om een enorme stapel labels, lunchzakjes en servetten te stempelen? Vooral doen, leuk juist! Gehuurd, gekocht en een beetje van jezelf, het is vaak de ideale mix voor een unieke en persoonlijke dag. Doe vooral wat bij je past, waar jullie blij van worden! Heb je weinig tijd en wordt je zenuwachtig van het vooruitzicht om meters slingers te moeten maken? Vooral niet doen. Het materiaal moet je ook aanschaffen en denk eens aan de tijd die je er in moet steken. Geloof mij, die uiteindelijk enkele euro’s voordeel is al die stress niet waard! Die tijd kun je beter gebruiken om dingen te doen die je leuk vind. Zoals het uren speuren naar geweldige bruioftstyling op Etsy, allemaal gewoon te koop! Feline Wedding & Events heeft trouwens ook een webshop waar je kunt kopen én huren, kijk hiervoor op www.felineweddings.nl/winkel.’

Decoratie bruiloft 3
Foto: Hanke Arkenbout

Jasmijn is weddingplanner en eigenaar van Biologische Bruiloft.  Jasmijn: ‘Een van de leukste onderdelen van het plannen van de bruiloft is de locatie aankleden met mooie decoraties. Denk er aan dat je voor de verschillende onderdelen en locaties nadenkt over de decoratie. De ceremoniesetting, het diner en het feest moeten natuurlijk allemaal even mooi zijn en worden op een andere manier aangekleed. Vaak kun je er wel voor kiezen om bijvoorbeeld de bloemen die je gebruikt tijdens de ceremonie weer mee te nemen naar het diner en op het feest. Zorg ervoor dat de ceremoniemeester of de weddingplanner dit helemaal voor je regelt. Zodat jij dit helemaal los kunt laten op de dag.

Voor een biologische bruiloft is het mooi als je materialen kunt hergebruiken en heel veel dingen kun je ook huren. Maanden voordat je gaat trouwen kun je al beginnen met het sparen van glazen potjes. Met wat veldbloemen erin staan de verschillende glazen potjes heel sfeervol op een mooi gedekte tafel. Ballonnen zijn niet heel duurzaam, maar in plaats daarvan kun je (papieren) lampionnen ophangen. Lampionnen zijn in veel verschillende kleuren te verkrijgen, zodat je dit helemaal aan het thema kunt aanpassen. Je kunt ze kopen, maar huren is natuurlijk helemaal mooi, dan weet je zeker dat de lampionnen nog een keer gebruikt kunnen worden.

Decoratie bruiloft 4
Foto: Dario Endara

Zelf decoraties maken is erg leuk om te doen. Online vind je heel veel inspirerende voorbeelden voor decoraties en je kunt het helemaal aanpassen op het thema dat jullie hebben gekozen voor de bruiloft. Als je bijvoorbeeld een thema hebt dat op reizen is geïnspireerd, kun je een boekenslinger maken van atlassen. Eenvoudig om te maken en het effect is geweldig! Het is natuurlijk helemaal leuk als je op een rommelmarkt wat oude koffers weet te scoren om de locatie verder aan te kleden. Als je zelf niet zo creatief bent, kun je ook een weddingplanner of styliste inhuren voor de aankleding.’

Hoe gaan jullie de decoratie voor jullie grote dag organiseren?

Coverfoto: Dario Endara