Ben jij op zoek naar originele decoratie voor jouw bruiloft? En moet het toch betaalbaar blijven? Dan is deze hippe diamanten (himmeli) DIY van rietjes echt iets voor jou.

In Finland is het zelfs een oude traditie om zulke himmeli op te hangen boven de eettafel. Zoek ze maar eens op via Google of Pinterest en je ziet de meest prachtige installaties. Ik ga uitleggen hoe je deze diamanten kunt bouwen met rietjes. Je krijgt snel resultaat en het kost ook nog eens weinig geld!

Verschillende vormen diamanten

Diamanten komen in eindeloos veel soorten en maten. Ik heb drie DIY’s voor je uitgewerkt, dus je kunt kiezen! Een diamant zoals wij ze maken, is opgedeeld in drie delen, een bovenkant, middenstuk en een onderkant. Per deel gebruik je een gelijk aantal rietjes. Het makkelijkste diamantje heeft drie hoeken. Boven 3 rietjes, midden 3 rietjes en onder 3 rietjes. Dus 3 x 3 = 9 rietjes. Je kunt ook een diamant met 4 hoeken (3×4) of met 5 hoeken (3×5) maken. Op het plaatje hieronder zie je de diamanten van boven naar beneden: 3hoek, 5hoek, 4hoek en 5hoek (een druppel).

diamanten hangen

In deze DIY heb ik alle rietjes op dezelfde lengte van 15cm gemaakt. Je kunt er ook voor kiezen om af te wisselen met lengtes, zo krijg je verschillende soorten diamanten! Door de rietjes aan de onderkant langer te maken, krijg je een nog mooiere diamantenvorm, ook wel de ‘druppel’ diamant. Daarover lees je meer bij het stappenplan van de 5 hoekige diamant.

Wat heb je nodig?

 • Rietjes
 • Schaar
 • Naald
 • Draad
 • Visdraad (als je ze wilt laten ‘zweven’)
 • Liniaal (om de rietjes op maat te knippen)

Aan de slag

Hieronder zie je uitgebeeld per diamant welke stappen je moet nemen. De volgende dingen zijn belangrijk om je aan te houden:

 • Gebruik een lang stuk draad (± 1m), als je halverwege niets over hebt, kun je een nieuw stuk eraan vast knopen.
 • Knoop de rietjes die bij elkaar komen stevig vast met een dubbele knoop.
 • Pas op dat je draad niet in de knoop raakt.
 • Knoop het begin van het draad vast aan de naald.
 • Steek de naald door het gat van het rietje en laat ‘m vallen, zo komt hij er aan de andere kant weer uit.
 • Het groene vlak op de plaatjes is om aan te geven wat het grondvlak is.

stappen diamant 3x3

Dit is de 3 x 3 himmeli.

stappenplan diamant 4x3 himmeli

Dit is de 4 x 3 himmeli.

stappenplan diamant 5x3 himmeli

Dit is de 5 x 5 himmeli.

Zo maak je een druppel himmeli

Wil je een langgerekte himmeli diamant? Volg dan de stappen van de diamant met 5 hoeken. Bij stap zes gebruik je rietjes die twee keer zo lang zijn als de andere rietjes. Hang ‘m op de kop en je hebt de ‘druppel’ vorm.

Inspiratie

Je kunt al deze diamanten mooi laten zweven door ze op te hangen aan visdraad. Hang ze boven de tafels of als achtergrond tijdens de ceremonie. Ik vond een mooie Franse bruiloft waar ze er zelfs bloemen aan vast hebben gemaakt. En wat dacht je van neerleggen op de tafel of ieniemienie diamantjes op de taart!

Ik ben benieuwd wat het resultaat is! Stuur je foto’s op naar ons? Succes!