Warme chocomel, wanten en een lekker warm vuurtje. Een winterbruiloft is o zo romantisch!

Winterbruiloft 1 Winterbruiloft 2 Winterbruiloft 3 Winterbruiloft 4 Winterbruiloft 5

Waarom hebben jullie besloten te trouwen?
Natuurlijk omdat we van elkaar houden en dat wilden vieren met mensen die we liefhebben.

Het idee kwam wel heel plotseling tot stand: namelijk tijdens een vakantie in Lapland. Jeroen en ik waren daar met vier vrienden. Op een avond speelden we een spel waarbij we in teams moesten raden welke naam van een bekend persoon op een kaartje stond geschreven. Halverwege de avond waren de mannen buiten aan het sleeën en bleef ik met twee vriendinnen in het huisje achter. We spraken over trouwen en ik zei dat ik Jeroen graag ooit – ik wist nog niet wanneer – ten huwelijk wilde vragen. Ik grapte dat ik die vraag wel op één van de kaartjes kon schrijven. Dat zagen mijn vriendinnen wel zitten. Hun enthousiasme gaf mij het zetje dat ik nodig had. Ik schreef de vraag op, gooide het kaartje in de pan met de andere kaartjes en nog geen tien minuten later zei Jeroen ‘ja’.

Winterbruiloft 6Winterbruiloft 7Winterbruiloft 1 Winterbruiloft 8 Winterbruiloft 9 Winterbruiloft 11

Hoe heb je je trouwjurk gevonden? Welke jurk is het?
Mijn moeder stelde voor de jurk te maken. Dat vond ik een heel goed idee, want we hadden net een huis gekocht. Omdat ik wilde weten welk model mij goed zou staan, gingen mijn moeder en ik toch even naar een bruidswinkel. Ik had twee wensen voor de jurk: niet klassiek en graag kort. De derde jurk was raak, ik wilde ‘m nooit meer uittrekken. Hij zat als gegoten. Een jurk van Pronovias, ik weet niet meer welk model. Mijn moeder vond ‘m prachtig en ze was helemaal verkocht toen ik er een kanten bolero bij aantrok. Ik heb deze jurk van mijn ouders gekregen en mijn moeder heeft er een jasje bij gemaakt dat ik buiten over de jurk droeg.

Hoe zag jullie dag er uit?
De hele dag was ongedwongen en relaxt. Toen we wakker werden, bleek het ’s nachts te hebben gesneeuwd. Ik denk dat elke winterbruid daarvan droomt (we trouwden 30 januari 2015). ’s Morgens is Jeroen na het ontbijt naar zijn ouders gegaan, waar hij zich ging omkleden. Het fotografenduo Mon & Mine legde onze dag vast. Fotograaf Ramon ging met Jeroen mee, Hermine bleef bij mij. Mijn moeder, de ceremoniemeester, de kapper en de visagist kwamen naar mij toe. Ik was bloednerveus, we draaiden lp’s, proostten met champagne, kleedden ons aan en maakten ons mooi. Even voor 14.00 uur kwam ook mijn vader met onze twee bruidsmeisjes naar mij toe. Iets later stond Jeroen te midden van onze gasten buiten op straat op mij te wachten.

Toen ik naar buiten stapte en Jeroen zag, strooide iedereen met rijst – nou ja, risotto. Dat was een kippenvelmoment.

We hadden een bus met chauffeur gehuurd die ons naar de trouwlocatie bracht; een strandtent in Castricum aan Zee. Voor onze bruiloft hadden we 25 mensen uitgenodigd, er was geen feest. Bij binnenkomst stond een bevriende muzikant als verrassing onze favoriete liedjes te spelen. Daarna maakten we enkele foto’s op het strand en rond 16.00 uur trouwden we binnen bij de open haard. En wárm dat het was, maar dat kon ook de adrenaline zijn. Na de ceremonie was er een borrel en rond 19.00 uur gingen we uitgebreid dineren.

De dag mocht vooral niet stijf zijn en ik denk dat ons dat heel goed is gelukt.

Winterbruiloft 10Winterbruiloft 3 Winterbruiloft 12 Winterbruiloft 13Winterbruiloft 2 Winterbruiloft 14

Waar hebben jullie op bezuinigd?
We hebben geen feest gegeven, alleen met een klein gezelschap uitgebreid geborreld en gedineerd. Dat was niet alleen een kostenoverweging, maar we voelden er ook niet veel voor om tijdens een groot feest in het middelpunt van de belangstelling te staan.

En waarop juist niet?
Vooral niet op de fotografie. Wij wilden dat de hele dag ‘journalistiek’ werd vastgelegd, het moest een reportage zijn, waarbij alle mensen even belangrijk zijn. Daarom wilden wij geen klassieke staatsieportretten. We hebben er daarom voor gekozen, in overleg met Ramon en Hermine van Mon & Mine, voor slechts een paar foto’s te poseren. Het overgrote deel van de serie is terloops gemaakt. Ramon en Hermine gingen in de dag op, we merkten niets van ze. Hierdoor laten de foto’s zien wie we echt zijn en straalt het plezier van de foto’s af, vinden wij. Ook hebben we Ramon en Hermine naderhand een fotoalbum laten maken. Dat kost wel wat, maar het is een cadeautje na de bruiloft.

Winterbruiloft 15 Winterbruiloft 16Winterbruiloft 4 Winterbruiloft 17

Waar komt de versiering en aankleding voor jullie bruiloft vandaan?
Op Pinterest kun je ontzettend veel inspiratie opdoen. Samen met de ceremoniemeester heb ik dagen zitten knutselen; pompons, kaarsen, kandelaars en bloemen hebben we gemaakt.

Heb je nog een gouden tip voor aanstaande bruiden?
Struin blogs af. In de aanloop naar de bruiloft volgde ik er wel tien, uit binnen- en buitenland. Een bruiloft hoeft niet klassiek te zijn, als jij dat niet wil. Ik werd niet bij mijn ouders opgehaald, er was geen receptie voor vage bekenden en er was geen feest met felicitatierij. Dat beviel bijzonder goed.

En wil je ergens op beknibbelen? Ik raad aan echt niet te besparen op fotografie. Een professionele fotograaf heeft oog voor detail, compositie en belichting. Een oom die mooie vakantiekiekjes maakt, maakt niet per se mooie trouwfoto’s. En als de trouwfoto’s van die oom niet zijn wat je ervan had verwacht, doe je de bruiloft niet over.

Lijstje van vendors:

Fotograaf: Mon et mine
Schoenen bruid: Hugo Boss

Jurk en kanten bolero: Pronovias
Ringen: juwelier Van Zaanen
Schoenen bruidegom: Floris van Bommel
Pak Jeroen: Suitsupply
Overhemd Jeroen: Strak in Pakken
Polscorsage en boeket op tafel (thuis): Annemieke Heine, Lenteweelde
Make-up: Marit Suurbier, Due Donne
Haar: Alisa van Vaalen, Salon B Amsterdam
Trouwlocatie: Deining Castricum aan Zee
Muziek: Patrick van Sante, Blooming Saints
Trouwvervoer: vip-bus van Bakker Travel