Heb jij en/of je lief Afro-Amerikaanse roots? Misschien dat deze Afro-Amerikaanse bruiloftstradities iets voor jullie zijn. Lees je mee?!
Trouwen is in elke cultuur anders, zo zijn er verschillende tradities en gewoontes. In deze nieuwe maandelijkse rubriek zal ik daarom verschillende soorten bruiloften, en manieren van trouwen belichten. Denk bijvoorbeeld aan een Perzische, Griekse of Nigeriaanse bruiloft. We trappen af met drie Afro-Amerikaanse bruiloftstradities!
Afro-Amerikaanse bruiloftstradities
In deze blog deel ik bekende en minder bekende Afro-Amerikaanse bruiloftstradities. Leuk voor als jij en/of je lief Afro-Amerikaanse roots hebben. Maar ook voor iedereen die er meer over wil weten. De wortels van veel van deze tradities liggen in West-Afrikaanse landen en hebben mooie en bijzondere betekenissen. Net zoals met veel tradities geven mensen er vaak hun eigen draai aan. Zo ook met bruiloftstradities. Logisch, want elk bruidspaar is uniek!
De kolanoot
Een kolanoot is een vrucht die vol zit met cafeïne. Verschillende tribes die woonden in wat nu Niger, Sierra Leone, Liberia of Nigeria is, gebruikten de vrucht voor medicinale doeleinden. Op bruiloften staat de kolanoot symbool voor eenheid, vereniging en heling. Hoe mooi! En sommige West-Afrikaanse moslims gebruiken de noot tijdens de de verlovingsceremonie als teken van vruchtbaarheid.
De kolanoot is geen ‘populaire’ traditie meer, maar sommige bruidsparen geven het wel een plek op hun bruiloft. Soms gebeurt dat op traditionele wijze en soms met een knipoog. Bijvoorbeeld door middel van Coca-Cola, want in het originele recept van Coca-Cola zat dus kolanoot!
Jumping the broom
Jumping the broom a.k.a over de bezem heen springen is een van de bekendste Afro-Amerikaanse bruiloftstradities. Ik moet gelijk denken aan de film Jumping the Broom. Aanrader als je op zoek bent naar een feel good black movie. Het is niet helemaal duidelijk waar de wortels liggen van deze traditie, maar in Ghana werd het gebruikt om boze geesten van het verleden te verjagen.
Tijdens de slavernij in Noord-Amerika werd het gebruikt om stiekem te kunnen ’trouwen’. Over de jaren heen is het een bruiloftstraditie geworden om de ancestors te eren. Al denkt niet iedereen daar het zelfde over, juist door de verbanden met de slavernij. Een persoonlijke keuze dus!
De vier elementen proeven
Last but not lease: de vier elementen proeven, een heel mooi Yorùbá-ritueel! Tijdens de ceremonie krijgt het bruidspaar vier verschillende smaken. Elke smaak representeert verschillende stadia binnen een huwelijk. Pittig-Cayennepeper, zuur-citroen, bitterheid-azijn, zoetigheid-honing. Door alle vier smaken te proeven laat je symbolisch zien dat je er voor elkaar zult zijn. For better or worse, for richer or poorer, in sickness and in health!
Foto: Pexels