Een prachtige bruidsjurk staat volgens mij het beste bij een licht zongebruinde huid. En dus begon ik onlangs met zonnebanken. En hoewel ik het nooit had verwacht, bevallen de bezoekjes aan de zonnestudio mij ontzettend goed.

Als ik vriendinnen hoorde vertellen dat ze gingen zonnebanken, dacht ik altijd: dat ga ik ook doen, als ik ooit ga trouwen. Want normaal gesproken vind ik het geen probleem dat ik een vrij bleke huid heb. Ik heb er zelfs nooit over nagedacht om voorafgaand aan zonvakanties een kuurtje bij de zonnestudio mee te pikken. Had ik dat wel gedaan, dan was ik misschien niet zo vaak verbrand tijdens dagen op het strand of urenlange, zonnige stedentrips.

Ik vond het best spannend toen ik een paar weken terug voor het eerst naar binnen ging bij de zonnestudio bij mij om de hoek. Een man met een mooi gebruinde huid legde me uit dat ik eerst een formulier moest invullen, zodat mijn huidtype kon worden bepaald. Aan de hand van mijn oog- en haarkleur, snelheid van verbranden en hoeveelheid sproeten, blijk ik huidtype 2 te hebben. Ik mocht beginnen op de lichtste zonnebank, twaalf minuten. De man liet me zien hoe de bank werkte en hij gaf me een smeerseltje in een minipotje. Hoewel ik mij afvroeg of ik daar mijn hele lijf mee kon voorzien, bleek ik uiteindelijk zelfs crème over te houden.

En toen lag ik daar. In een cabine met van dat gekke blauwgekleurde licht. Toen ik alles om me heen goed had bekeken en ingesteld – de knopjes, de gezichtsbruiner boven me, het kussentje onder mijn hoofd – merkte ik dat ik als vanzelf ontspande. Wat was dit heerlijk! Waarom had ik mezelf dit niet eerder gegund?

Zo snel als mijn lijf relaxte, zo gauw waren die twaalf minuten natuurlijk ook alweer voorbij. Maar ik was verkocht, dus het was niet mijn laatste bezoek aan de zonnestudio. Ik ben inmiddels zelfs gepromoveerd naar de medium zonnebank: je wordt er nog wat sneller bruin van en bovendien is deze inclusief airco en radio. Dat is dus hélemaal genieten! Kortom: ik weet dankzij de zonnestudio prima hoe ik mijn bruiloft stress af en toe de kop in kan drukken. En ik krijg er nog een mooi kleurtje van ook!

 

Coverfoto: Marek Bernat, Free Images