Deze blog is geschreven in samenwerking met Buitenlandsebruiloften.nl.

Of je nu met je vrienden en familie aan lange tafels dineert in de Italiaanse zon, of op de rug van een dromedaris naar de feestlocatie gaat, een bruiloft in het buitenland is echt een droom! Maar hoe regel je dat?

Veel stellen dromen van een bruiloft in het buitenland, maar hebben geen idee waar ze moeten beginnen. Anderen zijn bang dat het heel veel geld kost… Maar eigenlijk is er voor alles wel een oplossing te bedenken! En wist je dat trouwen in het buitenland vaak zelfs goedkoper is? Hoe dat werkt lees je verderop in deze blog.

Zo bijzonder is een bruiloft in het buitenland

Het is eigenlijk altijd hetzelfde verhaal; ‘zo intiem’, ‘zo bijzonder’, ‘ik zou het zo weer overdoen…’ Waar je in Nederland normaal gesproken in een dag alles organiseert, ben je met een destination wedding ineens meerdere dagen samen met een intieme groep mensen. Mensen die heel belangrijk voor jullie zijn, en waar je een weekend lang (of soms zelfs een week) de liefde mee viert. En dat is ontzettend bijzonder! Het is de locatie, de prachtige omgeving voor de ceremonie en het feest, de ultieme trouwfoto’s… een weekend om nooit meer te vergeten.

Ook Wietske van Buitenlandsebruiloften.nl trouwde in een ander land; het werd Spanje. Wietske: ‘Het was zo mooi en bijzonder! Onze familie en vrienden praten er nog geregeld over!’

En omdat ze zo enthousiast is over haar eigen bruiloft in het buitenland, besloot ze om andere stellen hier ook bij te willen helpen. En zo werd Buitenlandse Bruiloften geboren; de plek om jullie droomlocatie te vinden!

Begin met de trouwlocatie

En dat is ook meteen de eerste tip van Wietske; ‘Het is echt belangrijk om op tijd te beginnen met plannen. Veel locaties in het buitenland worden al lange tijd van tevoren geboekt, dus zorg er zeker voor dat je dit anderhalf jaar voor jullie gewenste trouwdatum doet’.

Misschien is er een land dat een speciaal plekje in jullie hart heeft, dan is die keuze alvast gemaakt, maar zo niet, dan kan Wietske natuurlijk ook helpen. Ze bezoekt alle trouwlocaties die op haar site staan namelijk zelf! Wietske: ‘Bezoek verschillende locaties om uit te zoeken welke locatie perfect bij jullie past. Op welke locatie worden jullie spontaan verliefd?!’

Werk met professionals

Na het kiezen van de trouwlocatie volgt natuurlijk het ‘normale’ traject van het plannen van een bruiloft. Alleen… doen jullie dat vanuit je eigen land. Het is daarom nog belangrijker om met professionals zoals Wietske te werken.

Bedenk je ook wat je belangrijk vindt aan de leveranciers met wie je werkt. Vind je het bijvoorbeeld prettig dat ze Nederlands spreken? Dan kun je ze laten invliegen. Besef je wel dat daar een prijskaartje aan zit… Mijn advies? Kies in ieder geval een Nederlands sprekende weddingplanner en fotograaf.

Hoe zit het met de kosten?

Eigenlijk is er voor elk budget wel iets te kiezen. Het gaat vooral om het maken van keuzes! Trouwen in het buitenland hoeft niet perse duurder te zijn dan een bruiloft in Nederland, je maakt alleen andere keuzes. Bepaal samen wat je het belangrijkst vindt tijdens een bruiloft en laat dingen achterwege die je minder belangrijk vindt (zoals eigenlijk altijd natuurlijk!). Je kunt gaan voor een luxe meer-gangen diner, maar je kunt ook kiezen voor een relaxte BBQ of pizzaparty. Op die manier is een bruiloft in een ander land voor jullie misschien wel haalbaar! Het grootste financiele verschil met een destination wedding is dat je vaak veel minder mensen uitnodigt, en dus enorm bespaard op de kosten voor eten en drinken (en dat is toch echt de grootste kostenpost op een bruiloft).

Verder is het belangrijk om na te denken over wat jullie wel en niet voor gasten willen betalen. In Amerika is het bijvoorbeeld veel normaler dat bruiloftgasten hun eigen vliegticket en accommodatie betalen. In Nederland iets minder (trouwen in het buitenland is nog niet zo populair als in Amerika). Wietske: ‘Bedenk wat je voor de gasten betaald en wat je aan ze overlaat en laat dit van te voren weten zodat ze niet voor verrassingen komen te staan.’

Wil je nog meer tips? Neem dan zeker een kijkje op de website van Wietske; Buitenlandsebruiloften.nl, want naast prachtige trouwlocaties vind je ook een heleboel advies!

Foto’s: Marcos van Thelovehunters en Buitenlandsebruiloften.nl