Zodra de puberale hormonen uitgeraasd zijn, hebben vrouwen over het algemeen minder zin in seks dan mannen. En vaak voelen we ons daar schuldig over. Terwijl dat helemaal niet nodig is! Geen zin in seks is niet altijd handig, maar het kan wel ontzettend helpen om je relatie goed te houden.

Het klinkt tegenstrijdig. Want ik heb al vaker geschreven dat goeie seks juist hartstikke belangrijk is voor een mooi huwelijk. Maar wij vrouwen hebben gewoon niet altijd zin in seks. Hoe kan dat dan goed zijn voor je relatie?

Hij wil altijd seks

Binnen een relatie nemen de man en de vrouw allebei een andere rol in om de relatie goed te houden. En nee, het geldt niet voor elke man, maar ik hoor het vrouwen vaak zeggen: “Het lijkt wel alsof hij altijd seks wil.” Biologisch gezien klopt dit. De meeste mannen hebben meer testosteron in hun lijf dan de vrouw, waardoor ze meer zin in seks hebben. En omdat seks samenbindt, is het superhandig dat een van de twee (dit mag natuurlijk ook de vrouw zijn) vaak zin heeft om het bed, de keukentafel of de bank op te duiken. Seks wordt op die manier in elk geval niet gauw vergeten in een relatie, want er is iemand die maar al te graag het initiatief neemt.

Bij vrouwen is er meer voor nodig

Het is natuurlijk per persoon verschillend, maar vrouwen hebben wat langer nodig om opgewonden te raken dan mannen. Daarnaast heeft een man die opgewonden is meteen zin in seks, maar bij een vrouw is er meer dan alleen lust voor nodig. Wij willen graag liefde, veiligheid en intimiteit ervaren voordat we onszelf helemaal aan die woestaantrekkelijke man geven. En dat maakt zin in seks een goede graadmeter voor je relatie. Lukt het niet om in de stemming te komen? Zie het als een alarmbel. Het is tijd om jezelf drie vragen te stellen.

1. Zit ik lekker in mijn vel?

Als je niet lekker in je vel zit, heeft dat invloed op je relatie en je seksleven. Ben je wat depri? Of ben je eigenlijk te druk en lukt het niet om los te laten? Misschien ben je er nog niet bewust van dat er iets speelt. Kijk jezelf recht in de ogen en wees eerlijk tegen jezelf. Gaat het goed met je? Ja? Vooral zo doorgaan! Is er iets aan de hand? Dan is dit het moment om actie te ondernemen. Zo help je niet alleen jezelf, maar wordt het ook tussen jullie weer gezelliger.

2. Zit onze relatie goed?

Als je niet gelukkig met je relatie bent, zie je dit terug in je seksleven. Er kan iets kleins spelen. Dat je bijvoorbeeld nog boos bent omdat hij later thuis was dan beloofd, terwijl je net zo uitgebreid voor hem gekookt had. Je hebt niks gezegd omdat je de sfeer niet wilde bederven, maar nu zit het nog dwars. Maar het kan ook al langere tijd spelen, dat je je steeds meer gaat irriteren aan hem. Wat er ook is, maak het bespreekbaar en ga samen aan de slag om je relatie weer goed te krijgen.

3. Hoe ging de seks tot nu toe?

Gaat de seks bij jullie eigenlijk nooit echt fijn, terwijl je allebei lekker in je vel zit en je relatie goed zit? Dan kan er ook wat anders aan de hand zijn. Misschien heeft een van beiden een nare of ongezonde ervaring met seks gehad. Of ben je door je verleden seks gaan zien als iets dat bijvoorbeeld ‘vies’ of ‘verboden’ is. Ook kan er iets met je lichaam aan de hand zijn. Praat er samen over. Loop je vast? Vraag dan eens een gesprek aan bij een seksuoloog. Een paar gesprekken kunnen grote invloed hebben op je seksleven.

Laat die bellen maar rinkelen

Dus ja, wij vrouwen hebben over het algemeen minder vaak zin in seks dan mannen, dat zit in onze natuur. En dat blijkt niet voor niks. Het kan zomaar een dikke vette alarmbel zijn die rinkelt. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Loopt jullie seksleven als een trein? Geniet ervan, het gaat vast goed met jullie! Is de zin in seks in geen velden of wegen te bekennen? Dan is er werk aan de winkel. Los je het samen op, dan heeft dit een positieve invloed op je relatie. Handig toch?

Lees ook:
– Column: hoe ik dacht zonder seks te kunnen
– De beste seks heb je met je eigen vent
– 5 easy manieren voor goede seks

Cover foto: Unsplash/Brooke Cagle