Het nieuwe jaar is geopend en daarmee staat weer een fijn trouwseizoen voor de deur. Wat worden de trends in trouwen voor 2015? We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet. Kies uit wat bij jullie past en laat de rest gerust over voor een ander ;)

Hoofdlijn voor komend jaar is dat de trouwdag vooral persoonlijk en intieme is, wel of niet in combinatie met een groots feest. Ook gaan bruidsparen bewuster met hun bruiloft om, maar dat gaat niet ten koste van de looks.

Bewust

De trend van het bewuste leven wordt langzaam maar zeker zichtbaar op bruiloften. We zagen onlangs al een duurzame bruiloft voorbij komen op onze site en dat zal voorlopig niet de laatste zijn. Hoe dat eruitziet? Denk aan veel homemade en vintage decoratie, lokale producten, biologisch en fairtrade eten, landelijk trouwen met gebruik van natuurlijke materialen, zoals de houten trouwring. Geïnteresseerd? Sinds kort is er zelfs een weddingplanner voor biologische bruiloften!

Vintage sieraden en ringen van hout
Foto: FotoBelle

Intiem

Het ultieme huiskamergevoel. Met alle gasten als een grote familie aan tafel zitten, lekker bijpraten, uren tafelen en de wijn rijkelijk laten vloeien. Als het even kan speelt er een live band rustige huiskamermuziek, natuurlijk staan ze niet op een podium maar op een Perzisch tapijt met een chille zitbank ernaast. Bij gebrek aan een band is daar de jukebox of platenspeler, waarbij de gasten om de beurt een deuntje mogen uitkiezen.

Omdat er voor knusse huiselijkheid vaak geen tijd tijd is op een bruiloft van één dag, los je dat op met trouwen in twee of drie dagen. Liefst met overnachting en dan elkaar ’s ochtends weer in pyjama met de tandenborstel tegenkomen op de gang. En dan is er ’s middags vast nog wel wat tijd voor een spelletje. Temidden van al deze ouderwetsche gezelligheid wordt het gebruik van je mobieltje minder op prijs gesteld. Onderstaand bordje van Etsy zul je dan ook steeds vaker tegenkomen.

Mobieltjes uit

Food trucks

Niet helemaal nieuw, maar we still love food trucks! En er komen steeds meer leuke bij. Italiaanse koffie, authentieke hotdogs, houtoven pizza’s, cocktails, oesters, power food, curry’s, sandwiches, de klassieke ijscokar en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zo’n truck is een echte sfeermaker op een buitenbruiloft!

Champagne met een twist

De champagne is terug, en hoe! Je kunt voor de klassieke variant gaan, maar met een twist is het leuker! Champagne cocktails vind je in overvloed. Wat dacht je bijvoorbeeld van champagne met sangria en aardbeien? Of de limoncello champagne met frambozen? Mmm…

marsala bruiloft marsala bruidstaart
Foto links: Anastasiya Belik Photography, foto rechts: Jennifer Oliphant Photographer

Kleur aan je bruiloft

Met het geven van kleur aan je bruiloft zit je sowieso goed. De kleuren die je in 2015 veel gaat tegenkomen zijn ongetwijfeld rosé goud, bergen glitter en de nieuwe kleur marsala, oftewel stoofpeertjesrood.Werk met een passend kleurenpallet. Matching colors!

Glamour

Een bruiloft kan in 2015 zomaar een dag van uitersten worden. Een huiselijk diner wordt moeiteloos opgevolgd door een uitbundig feest. Even omkleden en let the party begin! En er mag flink uitgepakt worden. Een thema zorgt ervoor dat gasten zich extra uitdossen en daardoor alleen al in de feeststemming komen. Wat dacht je van Great Gatsby, Movies, Jet Set of een Red carpet feest?

hanging center piece
Foto: Tracey Sanders via Bridalguide.com

Bloemen van tafel

De bloemen verplaatsen zich tijdens het diner van tafel naar de lucht. Het zogenaamde hanging centerpiece. Niet alleen de bloemen hangen aan het plafond, denk ook aan takken, lampjes en andere decoratie!

Bruidstaart wordt kunstwerk

De bruidstaart is in no-time aan het professionaliseren. Meer en meer wordt de bruidstaart een waar kunstwerk. In 2015 zul je veel patronen gaan zien. Denk aan zwart-wit, goud, maar ook tule-, kant- en houtpatronen komen terug in de bruidstaart dit jaar. Als je de bruidstaart met zorg uitkiest, vergeet dan vooral de standaard niet, om de taart te laten pronken!

Bruidstaart-zwart-wit-gestreept bruidstaart-met-goud,-hout-en-kant patroon

Foto links: Sugarlips Cakes, Foto rechts: Abby Rose

Creatief vereeuwigd

Net als de bruidstaart is ook de trouwfotograaf in rap tempo geprofessionaliseerd. Wat zagen we schitterende foto’s voorbij komen afgelopen jaar. De moeite waard om in te investeren, vinden wij. Want juist dat trouwalbum pak je er de komende 50 jaar graag nog eens bij. En omdat je over 50 jaar de bruiloft waarschijnlijk ook graag digitaal terugkijkt, verwachten wij dat de professionele videograaf ook gaat doorbreken.

Het zoeken van een creatieve variant voor erbij wordt dit jaar easy peasy. Want photobooths compleet met props schieten als paddestoelen uit de grond en er zijn ook steeds meer live painters te vinden.

Ontwerp je eigen trouwring

De trouwring draag je vanaf de grote dag totdat je oud en grijs bent. We beseffen met z’n allen steeds meer dat dit iets heel persoonlijks is. En wat is er persoonlijker dan samen je eigen ringen ontwerpen?

bedankje in mason jar
Foto: Cul-de-sac-cool

Bedankje om van te smullen

Hoe voorkom je dat je bedankje bij de bruiloftsgasten op een plankje ligt te verstoffen? Juist, door ze iets onweerstaanbaar lekkers mee te geven. Een stuk taart, cupcake, biologische paté, honing, jelly beans of, wat wij het allerleukste vinden: de ingrediënten om de gasten zelf koekjes te laten bakken als ze weer thuis zijn. Heel je gastenlijst bakt! Geef het bedankje in een wekpot of mason jar. Gegarandeerd dat die door de gasten hergebruikt gaat worden.

Bruidsmeisjes

De bruidsmeisjes zijn inmiddels in grote getale overgewaaid uit Amerika. Maar niet te lief en schattig graag, want we blijven nuchtere Hollanders. Dit wordt het jaar voor Nederland om een eigen weg te zoeken wat we met de bruidsmeisjes willen.

letter verlichting
Foto: Anna Rossel

Licht aan, spot aan

Zowel bij een binnen- als bij een buitenbruiloft mag je losgaan met de verlichting. Marquee letters (je weet wel van die letters met lampjes erin), een lampjesbord, lampjes backdrop, lampjes in de boom, prikkabels, heel veel kaarsen in heel veel verschillende standaards, alles wat licht geeft mag aan op je bruiloft!

Volgende week gaan we nog even verder met de trends voor komend jaar. Dan blogt Marit over trends in trouwjurken die je geheid voorbij gaat zien komen in 2015.

Fotocredits hoofdfoto: Lani Elias via Magnoliarouge.com