Dat wij vrouwen, respect moeten hebben voor onze mannen. Dat klinkt nog wel heel erg van vóór de oorlog. Toch blijkt uit onderzoek dat mannen in een relatie respect belangrijker vinden dan het gevoel bemind te worden. Maar hoe doe je dat anno 2018? 

Vorige week schreef ik een column over hoe trots en respect mijn eigen huwelijk veranderde (in positieve zin). Toen ik op onderzoek uitging hoe dat komt, ontdekte ik dat mannen respect belangrijker blijken te vinden dan bemind worden in hun relatie. Het mannetje is in de dierenwereld vaak bezig met indruk maken op de vrouwtjes en het sterkste mannetje staat het hoogst in de pikorde. Bij onze mannen is dat niet anders. En terwijl wij vrouwen het heel belangrijk vinden om zelfstandig en onafhankelijk te zijn, willen we stiekem ook een stoere, dappere vent waar we trots op kunnen zijn.

In een gezonde relatie waar de man overladen wordt met trots en respect, viert de liefde doorgaans hoogtij. Maar in het jaar 2018 is dit zo makkelijk nog niet! Want eerlijk is eerlijk, onze mannen krijgen niet automatisch onze trots en ons respect dat ze zo keihard nodig hebben. En dat heeft twee oorzaken.

Man, sloof je niet zo uit

De eerste reden waarom het zo lastig is voor mannen om respect te oogsten is dat ze gewoonweg niet meer stoer kunnen doen. Er wordt van mannen verwacht dat ze kunnen invoelen, meeleven en meedraaien in het huishouden (op zich hele fijne ontwikkelingen en niks mis mee). Ondertussen zijn ze steeds minder fysiek bezig: er hoeft geen hout gehakt, geen wildbraad geschoten en de meeste mannen bouwen niet meer eigenhandig een huis voor hun gezin. Daar gaat de kans voor de man, om aan zijn spierbundels te werken, z’n shirt voor je neus uit te trekken en eens even lekker indruk te maken.

Sterker nog, jongetjes krijgen al van kind af aan te horen dat ze niet zo baldadig moeten doen, zich niet moeten uitsloven en rustig moeten zijn. Maar hoe moeten die jongetjes dan in vredesnaam het respect winnen van de andere jongens en meisjes? En als dat jongetje later groot en sterk is, heeft hij niet geleerd hoe hij dit kan gebruiken om ons vrouwen omver te blazen met zijn stoere mannelijkheid. En mannen die het toch proberen worden al snel als macho gezien. In Zuid-Amerikaanse landen wordt dat macho-gedrag als heel normaal gezien en kunnen ze er nog mee scoren. Maar in Nederland is gewoon al snel gek genoeg.

Kijk eens hoe zelfstandig ik ben?

Niet alleen voor mannen is er veel veranderd afgelopen decennia. Ook voor ons vrouwen. Vroeger gaven we onze mannen respect, gewoon omdat ze man zijn en dus boven ons stonden. Die tijden zijn gelukkig veranderd. Man en vrouw zijn gelijkwaardig. We zijn niet langer afhankelijk van een man voor ons geluk en daar zijn we als vrouwen trots op. We laten graag zien hoe onafhankelijk we zijn, ook aan onze eigen mannen.

Maar nu is de uitdaging om dit te vertalen naar een goeie relatie. Zelf had ik er altijd een handje van om aan Joop te laten zien hoe zelfstandig ik ben. Dat ik hem en zijn hulp echt niet nodig heb. Tot ik op een dag bedacht: “Hoe leuk is het om steeds signalen te krijgen van je partner dat hij/zij je niet nodig heeft?” Het toffe van een relatie is juist dat je er bent voor elkaar. Op momenten dat je het moeilijk hebt, maar ook om de mooie momenten te delen. Je hebt hem misschien niet per sé nodig, maar het is wel fijn dat hij er is. En het is ook handig dat hij kan helpen met dingen waar ik niet zo goed in ben. En dat heeft hij gewoon nodig om te horen.

Praktische tips voor een betere relatie

Oké, het is duidelijk dat onze mannen wat meer respect van ons mogen krijgen. Maar hoe doen we dat in 2018 in ons eigen landje waar gewoon al gek genoeg is?

  1. Laat hem lekker man zijn. Elke man doet dat op zijn eigen manier. Op het sportveld, door de keuken te verbouwen, door wat macho-trekjes, door bier te drinken met zijn vrienden, door een net iets duurdere auto dan jij zou willen, door zijn baard te laten staan, door een bizarre survivaltocht… Geef hem de ruimte om zich af en toe eens uit te sloven.
  2. Laat zien dat je het waardeert als hij speciaal voor jou een stapje extra zet. Je denkt misschien dat hij die verbouwing begonnen is omdat hij zo van klussen houdt, maar de kans is groot dat hij het ook voor jou doet. Of ga eens kijken bij het sportveld als hij een wedstrijd moet spelen. Vertel hem hoe trots je op hem bent en kijk eens wat er gebeurt…
  3. Je bent zelfstandig maar niet de baas. Als onafhankelijke vrouwen hebben we nog wel eens de neiging de baas te gaan spelen over onze mannen. Niet doen. Ik herhaal: niet doen. Als je de baas gaat spelen over je man trekt hij zich terug in zijn grot en ben je hem “kwijt”. Een man die niet goed zijn eigen grenzen aangeeft, zal alles doen wat je zegt, maar van binnen neemt hij afscheid van je. En, jij ook van hem. Want zeg nou zelf… Diep van binnen wil je toch helemaal geen man die als een braaf hondje alles doet wat jij zegt? Je wilt iemand waar je op kunt bouwen, een man waar je trots op kunt zijn.
  4. Natuurlijk ben je niet afhankelijk, maar je mag best kwetsbaar zijn. De balans vinden tussen die twee, kan een puzzel zijn. Kun je zijn hulp eigenlijk wel gebruiken bij het in elkaar zetten van die kast? Of zijn oordeel over die kwestie op je werk? Betrek hem erbij. Erken dat jullie gelijkwaardig, maar ook verschillend zijn. Dan kun je er voor hem zijn en hij voor jou.

Geef je de waardering waar hij zo naar hunkert? Dan krijg je er veel voor terug. Een gezonde relatie zal er alleen maar beter van worden. Give it a try!

Foto’s: Unsplash