Soms kan het je ineens aanvliegen; trouwen tot de dood je scheidt. Toch zijn er genoeg stellen die al heel hard op weg zijn. Dat maakt ons nieuwsgierig. We gingen op pad om deze mensen met de nodige levenservaring te vragen hoe het ze is gelukt om al die jaren gelukkig getrouwd te blijven.

We trappen deze serie af met mijn eigen opa en oma. Gerben en Frouwke de Boer zijn al meer dan 50 jaar getrouwd. En als ik naar ze kijk zie ik nog steeds dat verliefde meisje van vroeger en die jongeman die haar zo ontzettend knap vindt. Maar hoe denken ze daar zelf over?

Frouwke en Gerben ontmoeten elkaar tijdens een muziekvoorstelling in de Noorderkerk in Groningen. Ze zitten beiden aan een andere kant van het publiek, en dus heeft Gerben uitzicht op haar. Gerben: “Ik zag haar zitten en dacht bij mijzelf ‘wat is dat een ontzettend mooie vrouw, die wil ik wel beter leren kennen’. Hij voegt de daad bij het woord en besluit om samen met zijn vriend achter haar te gaan zitten. Frouwke lijkt iets minder interesse te hebben, “mijn verkering was net uit, ik had dus eigenlijk niet zo’n zin in een nieuwe liefde”.

Toch houdt Gerben vol en op een mooie dag krijgt hij haar mee op hun eerste date. “Ze had een prachtige paarse jurk aan, dat weet ik nog goed”, zegt Gerben. Frouwke bloost een beetje, “dat je dat nog weet zeg!”. Na het concert vraagt Gerben om Frouwkes adres (zo ging dat in die tijd). En al snel komt hij haar kant op. Frouwke: “dat was een heel eind fietsen hoor!”. Ze praten veel op die dag, maar nog steeds weet Frouwke niet zo goed wat ze van deze vreemde snuiter moet vinden. “Gerben droeg gebreide sokken, een rafelbroek en een bril, dat vond ik allemaal wat antiek. En dat terwijl ik eigenlijk op zoek was naar een echte heer. Gerben was precies het tegenovergestelde!”

En ook al lijkt hij niet wat ze zoekt, toch wordt Frouwke verliefd. “Na drie maanden wist ik het ineens zeker, hij is het. Dat vond ik zo bijzonder! Ik kon er wel om huilen…” Gerben en Frouwke zijn allebei gelovig en ook dat vindt Frouwke erg fijn. “We hebben eindeloos gewandeld en gepraat, maar aan het einde van de avond gingen we altijd samen bidden. Dat vond ik heel bijzonder aan Gerben, dat hij dat met mij deed.”

getrouwd-frouwke-gerben

Dat ze zouden gaan trouwen stond al vrij snel vast. Gerben: “Ik kreeg via mijn werk de kans op een nieuw huis. We hoorden dat in januari, toen we ruim twee jaar samen waren, en we zouden er in december in kunnen. Toen besloten we dat we zouden gaan trouwen”. De vorderingen bij de bouw van het huis gaan echter niet zo snel en dus wonen de tortelduifjes de eerste weken van hun huwelijk apart. Frouwke vind het vreselijk, “hij was doordeweeks weg voor zijn werk, en dus zag ik hem alleen in het weekend. Ik voelde me ontzettend eenzaam”.

Gelukkig wordt het huis vrij snel daarna opgeleverd en kan hun leven samen beginnen.

Frouwke: “Ik had erg veel zin in ons huwelijk. Ik zag het voor me als voor altijd samen zijn, al was dat op een hutje in de hei. Het bleek alleen wel iets lastiger dan dat. Ik kreeg bijvoorbeeld al snel heimwee daar in dat nieuwe huis. Opa had een leuke baan en was altijd druk, maar ik was veel alleen. Ik kreeg toen vrij snel onze eerste zoon. Dat vond ik ontzettend leuk”.

Ook Gerbens verwachtingen bleken anders te zijn dan de realiteit, “ik dacht bij het huwelijk vooral aan een vrouw die lief voor me was en voor me zou zorgen. Dat er ook van mij verwachtingen zouden zijn, dat wist ik wel, maar dat bleek toch wel moeilijker dan ik dacht”. Dat Frouwke best eenzaam was thuis, dat ging in eerste instantie aan Gerben voorbij. Gerben: “Ik was druk met mijn werk en vond dat ook leuk. Ik had helemaal niet door dat Frouwke zich alleen voelde”.

Er samen over praten zorgde ervoor dat de twee meer tijd voor elkaar maakten, maar vooral voor wederzijds begrip. Frouwke: “Communiceren, echt praten over wat er in je hart leeft, dat is zo belangrijk in een huwelijk”.

Terugkijkend op hun huwelijk is er weinig wat Gerben en Frouwke anders zouden doen. Gerben: “We hebben het gewoon heel erg goed samen”. Wel hebben ze nog tips voor stellen die gaan trouwen of net getrouwd zijn: “Zorg dat je veel praat. Maak de goeie keuzes samen. Je hebt naast elkaar ook een gemeenschap nodig. Zoek dat op! Als je kinderen krijgt en die gaan naar school, dan krijg je daar contacten en dat is erg fijn. Maar ook als je geen kinderen hebt moet je een plek zoeken om contacten te hebben. Wij hebben bijvoorbeeld een kerkelijke gemeente, dat vinden we heel fijn. Je hebt gewoon mensen nodig die er voor je zijn. Iemand zei het ooit heel mooi; ‘maak vrienden voor je ze nodig hebt’.”