Wat moet er op de save the dates kaarten staan en waar moet je rekening mee houden bij het maken (of bestellen) van de kaartjes?

Om ervoor te zorgen dat jullie (dag)gasten tijdig worden geïnformeerd over de datum van jullie grote dag, is het handig om save the date kaartjes te versturen.

Maar wat moet er op de save the date kaart staan en waar moet je rekening mee houden bij het maken (of bestellen) van de kaartjes? Maud vroeg Studio Rosanne om advies!

Naar wie en wanneer stuur je save the dates?

Meestal is de save the date vooral voor daggasten, zodat zij rekening kunnen houden met jullie trouwdatum. Mensen kunnen bijvoorbeeld tijdig vrij regelen van hun werk, of alvast oppas voor de kinderen organiseren (als het een bruiloft zonder kinderen is).

Sturen jullie de save the date kaartjes ook naar avondgasten, communiceer dan duidelijk wat jullie verwachten. Zo kunnen teleurstellingen zoveel mogelijk worden voorkomen.

Het is gebruikelijk om de trouwkaarten zo’n 6 tot 8 weken voor de bruiloft te versturen. De save the date mag dus ruim van tevoren verstuurd worden, bijvoorbeeld zodra jullie de definitieve trouwdatum hebben vastgelegd. Vooral als jullie in de zomer trouwen, is het goed om tijdig save the dates te versturen, zodat de gasten de datum alvast kunnen ‘blokken’ in hun agenda.

Joëlle van Bladergoud | vormgeving & illustratie: Maar zorg er ook weer niet voor dat je de kaart te vroeg verstuurt, want anderhalf jaar van tevoren belanden zulke kaartjes helaas vaak al gauw op een hoop en vergeten je gasten het misschien.


Stationery: Bladergoud

Wat moet sowieso op de save the date kaart staan?

Rosanne van Studio Rosanne: ‘Wat in elk geval niet mag ontbreken op de kaart: jullie namen* en de volledige trouwdatum – liefst met de dag erbij (bijvoorbeeld ‘zaterdag’). Je kunt er eventueel de locatie (plaatsnaam) bij vermelden, maar de precieze accommodatie volgt later op de trouwkaart. Ook is het handig om te vermelden vanaf hoe laat de gasten worden verwacht, zodat ze alvast rekening kunnen houden met de begintijd.’

Jessy-Pam van Studio Jes: ‘Vooral bij een locatie in het buitenland is het belangrijk om deze alvast te vermelden. Dan kunnen de gasten er rekening mee houden dat er bijvoorbeeld wat reistijd bij komt kijken, of alvast een weekendje erbij boeken in de buurt van de locatie.’

Rosanne: ‘Om het geheel leuk aan te kleden, is het natuurlijk mooi om te beginnen met een korte aankondiging. Bijvoorbeeld: ‘Wij, (namen) gaan trouwen! Dit vieren we graag samen met jou. Houd je de datum alvast vrij?’’

Joëlle van Bladergoud | vormgeving & illustratie: ‘Tot slot is het handig om op de save the date te vermelden dat de officiële uitnodiging nog volgt. Dit kun je bijvoorbeeld letterlijk in kleine lettertjes erop zetten. Zo voorkom je allerlei vragen van gasten die denken ‘informatie te missen’ over de invulling van jullie grote dag.’

* Bij het vermelden van jullie namen, kun je ervoor kiezen om de officiële etiquette aan te houden, volgens welke officieel de naam van de vrouw eerst dient te worden genoemd. Maar tegenwoordig wordt er steeds vaker afgeweken van de etiquette, dus doe vooral waar jullie je goed bij voelen!

Taal en stijl: waar moet je op letten?

Rosanne van Studio Rosanne: ‘Let erop dat de toon hetzelfde is op de hele kaart. Begint jullie save the date kaart met ‘… en … gaan trouwen’, dan is het in de derde persoon geschreven. Dan staat het wel zo mooi om de rest van de kaart ook in de derde persoon te schrijven. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de tekst in de wij-vorm te schrijven.

Soms wordt Nederlands en Engels door elkaar gebruikt. Dit kan voor verwarring zorgen (zeker voor oudere gasten), dus het duidelijkst is het als de hele kaart in één toon, stijl en taal is geschreven.

En over stijl gesproken: het kan ook leuk zijn om alvast een tipje van de sluier weg te geven over de stijl en sfeer die jullie bruiloft krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een echte bohemian bruiloft, met veel fleurige bloemen en groen, wat terugkomt in het design van jullie save the date en trouwkaarten.’

Jessy-Pam van Studio Jes: ‘Verder is het leuk als de save the date en de trouwkaart samen een setje vormen en dus in dezelfde stijl worden gemaakt. De save the date kaart mag wat kleiner zijn dan de trouwkaart, zodat die te zijner tijd (nog meer) de aandacht trekt.’

Joëlle van Bladergoud | vormgeving & illustratie: ‘Een foto op jullie save the date kaart maakt het persoonlijk. En vinden jullie een speciaal gedichtje mooi om op de kaart te zetten? Op de save the date is voldoende ruimte voor andere tekst, dus grijp je kans!’

De leukste exemplaren

Wij selecteerden een paar hele leuke save the date voorbeeldkaartjes voor jullie:


Stationery: Salon Weddings, foto: Built by Britt


Foto en stationery: Studio Rosanne

Trouwkaart met neon roze
Stationery en foto: Huis van Mijn


Kaart van Leintjes.nl


Stationery: Studio Lona, foto: Madame Poppy


Stationery: Bladergoud


Stationery: Studio Spruijt, foto: Silverpixs


Kaart van Leintjes.nl


Stationery: Ikblijfjetrouw, foto: Masha Bakker


Stationery: Studio Jes, foto: Nienke van Denderen fotografie

Wist je trouwens dat de save the date kaartjes ook vallen onder ‘stationery’? Meer daarover lees je hier.

Meer tips voor het maken van save the date kaartjes vind je hier.

En waar allemaal aan te denken en rekening mee te houden als het gaat om het versturen van de trouwkaarten? Check deze blog.