Trouwen in het buitenland, zoals in Parijs met de Eifeltoren op de achtergrond, of tussen de wolken op de prachtige bergen van Zwitserland, of zijn het de paradijselijke koraaleilanden in de Malediven waar jouw hart sneller van gaat kloppen?

Het klinkt vaak als een sprookje: trouwen in het buitenland, maar er komt natuurlijk heel wat bij kijken. Het eerste wat wellicht door je hoofd gaat zijn de kosten en de gasten. Want hoe krijg je ze allemaal zo ver? Het vraagt namelijk ook een hap uit hun portemonnee. Tenzij jij het voor hen bekostigd, als dat überhaupt financieel haalbaar is. Niet te vergeten alle formaliteiten en procedures waar je rekening mee dient te houden…

Waar je over na moet denken bij trouwen in het buitenland

In het buitenland ben je een vreemdeling. Je kent de regels en wetten niet en hoogstwaarschijnlijk spreek je de taal niet. Een weddingplanner is voor een buitenlandse bruiloft dus zeker geen overbodige luxe! Als je het toch liever zelf wilt organiseren, is het verstandig om je te verdiepen in het land van bestemming. Want cliché of niet, een goede voorbereiding is het halve werk. Op die manier voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. Stel je eens voor dat bij thuiskomst zou blijken dat je huwelijk niet wettig is. Of dat je het land niet eens uitkomt omdat je paspoort niet meer geldig is. Dat zou natuurlijk een regelrechte ramp zijn…

In de meeste gevallen komt er een hoop papierwerk kijken bij een bruiloft in een ander land. Denk daarbij aan verklaringen die afgegeven dienen te worden en bewijsstukken die mee moeten vanuit Nederland. Het zijn allemaal zaken die ruim van te voren goed geregeld moeten worden.

Maar er zijn natuurlijk ook heel veel mooie dingen…

Trouwen in het buitenland kan echt een droom zijn. Je bent op een bijzondere plek, en je kunt een land kiezen waar (bijna) altijd de zon schijnt of juist waar veel sneeuw ligt. Of misschien droom je wel van een buitenbruiloft in de bergen… Alles is mogelijk! Daar komt bij dat je vaak een heel selecte groep meeneemt, en de bruiloft ook langer duurt dan 1 dag. Een weekend, of zelfs een week, samen met vrienden en familie jullie liefde vieren… dat is toch mooi?!

Een ander groot voordeel van trouwen in het buitenland is dat je flink kunt besparen op bepaalde onderdelen. Zo zit de huwelijksreis er eigenlijk al bij in! Als je toch al op de Malediven zit, zou het uiteraard zonde zijn om het eiland niet te verkennen. Ook qua eten kan je in veel landen goedkoper uitkomen, net als voor de locatie. Een kasteel of een villa huren, is in het buitenland vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.

Waar het om gaat

Trouwen in het buitenland is een prachtige droom, maar je bruiloft draait natuurlijk maar om een ding: trouwen met de man of vrouw van je dromen. Je wilt je huwelijk niet beginnen met een hoop schulden… En hoewel trouwen op een parelwit strand geweldig is, valt het zwaar tegen als je niet omgeven bent door familie en vrienden. Dus mocht je budget het niet toelaten, wees dan vooral lekker creatief, denk: zandbak, opblaaszwembad en cocktails, vooral veel van dat laatste. Dan waan je je al gauw genoeg op een tropisch eiland!

Wil jij trouwen in het buitenland? Neem dan eens een kijkje bij onze weddingplanners!

Foto’s: Wit Photography