Ik las laatst een blog over een DIY-backdrop die je in maarliefst 20 uur zelf kon bouwen. Handig DIY-project? Ik twijfel er toch over…

Een DIY-project wat je 20 uur van je leven gaat kosten, is het dat waard? En al die andere losse dingen erbij? Hoeveel tijd ga je daarin steken? En hoeveel van al die projecten ga je echt zo enorm van genieten?

Ik verbaas me er soms over hoeveel tijd we allemaal zelf in onze bruiloft steken. Ja, het is een fantastisch feest waar je enorm van gaat genieten, maar ga je al die details waar je zoveel tijd in hebt gestoken echt herinneren?

Mijn DIY-bruiloft was eigenlijk teveel…

Zelf heb ik ook belachelijk veel tijd gestoken in de aankleding van mijn bruiloft. Een professional inhuren? Dat vond ik eigenlijk te duur, maar ondertussen stapelden de uren van mijn inzet zich op… En werd ik er steeds drukker, en ook meer gestresst van.

Achteraf gezien vind ik het mijn tijd eigenlijk niet waard geweest. Niet omdat het niet mooi was, want dat was het echt wel, maar het was lang niet zo mooi als ik had gewild. En zeker niet in proportie met de tijd die ik er zelf in had gestoken, en de tijd die vrienden en familie er ook in hadden gestoken. Achteraf gezien had ik liever een professional ingehuurd. Waarom? Omdat het mooie plaatje er dan echt was geweest (ze zijn nou eenmaal professionals, die het hoe dan ook beter kunnen dan ik zelf) en omdat ik zelf heel veel uren tijd had overgehouden om andere dingen te doen. Mijn geloftes schrijven bijvoorbeeld.

Denk goed na over welke projecten het waard zijn

Mijn advies is dan ook om eens na te denken over de dag na je bruiloft, en de week erna, en de maanden en jaren daarna. Ga je je dan echt al die DIY-projecten herinneren? En is het je tijd dan echt waard? Zo ja, doen! Want het kan juist ook superleuk zijn om samen met vriendinnen een avond vlaggetjes te naaien bijvoorbeeld… Maar denk er ook zeker eens overna dat dat mooie plaatje ook gewoon door een professional neergezet kan worden. Of misschien zelfs wel iets is wat eigenlijk toch niet zo belangrijk is voor jullie… Laat je in dit hele gebeuren echt niets aanpraten, want het is jullie bruiloft, en jullie bepalen de regels. Dus voel je die druk om dat zoveelste DIY-project van Pinterest in elkaar te knutselen? Denk dan nog eens terug aan deze blog, en vraag jezelf dan af of het allemaal echt wel zo belangrijk is…

Foto: Unsplash / Lanty