Huwelijkse voorwaarden

Zijn jullie er al over uit of je wilt trouwen op huwelijkse voorwaarden? Nu hoor ik je denken “Oh help. Moet dat nu?” Maar wees eerlijk, hoe groot is de kans dat je morgen wel zin hebt om hierover na te denken? Juist. Daarom nu het goede nieuws: om jullie een eindje op weg te helpen, hebben de Girls of honour het eerste uitzoekwerk vast voor je gedaan. Voer om vanavond samen te bespreken!

Trouwen op huwelijkse voorwaarden of gemeenschap in goederen

Trouwen in drie smaken

Trouwen is trouwen. En dat heb je maar in één variant. Maar hoe je bepaalt wat van wie is, daarin heb je verschillende smaken. En per 1 januari 2018 gaat ook nog het een en ander veranderen als je niets regelt.

1. Trouwen in gemeenschap van goederen

Oftewel alles samen delen. Je spaarpot van de afgelopen 20 jaar is nu ook van hem en zijn huis ook van jou. De schuld of zelfs het faillissement van een van beiden is voor jullie samen. Ook de erfenis die je misschien te wachten staat is van jullie beiden, tenzij er een uitsluitingsclausule in opgenomen is.

2. Koude uitsluiting

Dit smaakje klinkt misschien een beetje vies. Je aanstaande huwelijk noem je niet graag ‘koud’, of wel? Maar eigenlijk betekent het gewoon: alles wat van mij was, blijft van mij en wat van jou is, blijft van jou. Alleen wat je samen koopt, is van jullie samen.

3. Verrekening van (overgespaard) inkomen en/of vermogen

CD van jou, CD van mij, CD van ons allebei… Deze smaak is een tussenvorm en heb je in talloze varianten. Je bepaalt samen in grote lijnen wat van wie is en daarin zijn talloze mogelijkheden te bedenken. Je kunt samen met de notaris datgene kiezen wat het best bij jullie past.

En als je niets doet?

Kies je ervoor om niet langs de notaris te gaan, dan trouw je vanaf 1 januari 2018 automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alles wat je al had aan geld, bezittingen en schulden voordat je ging trouwen, niet worden verdeeld na een echtscheiding. Dit geldt ook voor erfenissen en schenkingen, behalve als er in het testament of bij de schenking een insluitingsclausule van toepassing is verklaard. Je kunt achteraf alsnog huwelijkse voorwaarden laten opstellen, maar dit kan je zomaar € 2.000 extra kosten.

Waarom trouwen op huwelijkse voorwaarden?

Zo lang jullie leven over rozen gaat, maakt het niet veel uit of je in gemeenschap van goederen bent getrouwd of op huwelijkse voorwaarden. Maar soms neemt je leven een onverwachte wending. Je partner overlijdt, jouw (of zijn) bedrijf gaat failliet of jullie gaan scheiden.

Trouwen op huwelijkse voorwaarden (smaak 2 en 3) laat je nadenken over de verschillende situaties die zich kunnen voordoen en helpt je om de keuzes te maken waar jullie samen achter staan. Hoe je die voorwaarden invult, bepaal je samen met de notaris. Zo voorkom je ruzies en ellende op momenten dat het leven toch al niet fijn is. Je meningsverschillen in de rechtbank uitvechten is echt geen pretje en kost je veel meer dan het vooraf opstellen van goede voorwaarden.

Opstellen van huwelijkse voorwaarden, hoe gaat dat in zijn werk?

1. Je zoekt een notaris. Dit doe je drie maanden voordat je gaat trouwen. Kies er in elk geval een die is gespecialiseerd in familierecht. Kijk voor een notaris met de juiste ervaring op www.epn-notaris.nl. Het maakt niet uit of je kiest voor een notaris of kandidaat-notaris.
2. Samen heb je een gesprek, waarin de notaris je laat nadenken over alle denkbare situaties die zich kunnen voordoen.
3. De notaris stelt een conceptakte op van de voorwaarden. Vraag om Jip-en-Janneketaal, zodat je allebei begrijpt wat er bedoeld wordt.
4. Hierna zijn vaak nog een of twee gesprekken nodig om het helemaal met elkaar eens te worden.
5. Tekenen van de akte. Dit moet in elk geval gebeuren voorafgaand aan het huwelijk.
6. De notaris stuurt de akte naar de rechtbank, waar het wordt gedeponeerd in het huwelijksgoederenregister.
7. De huwelijks voorwaarden zijn een momentopname. Deze pas je aan als je situatie verandert. Dit betekent dat je elke paar jaar weer even samen bij de notaris langsgaat voor een update.

Kosten

Gemiddeld ben je € 500 a € 2.000 kwijt aan notariskosten. Daarnaast betaal je € 180 voor het inschrijven bij de griffier van de rechtbank. Let op, er zit veel verschil tussen de verschillende notarissen. En in dit geval kan goedkoop zomaar duurkoop worden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vastzit aan maximaal één gesprek, waardoor er situaties over het hoofd kunnen worden gezien. Dit wil je niet!

Om ons te laten informeren over het naadje van deze kous, zijn we langsgeweest bij Van Benthem & Keulen Advocaten & Notariaat

Lees ook:
Bedenk een plan
Maak een begroting
Maak een planning
Kies de invulling
Vraag je getuigen
Ceremoniemeester of weddingplanner

[fbcomments  width=”100%” count=”on” num=”5″ scheme=”light”]