Het wordt steeds populairder om te doen; handlettering! Je ziet de mooiste voorbeelden voorbij komen op Pinterest, maar hoe je het moet doen? Voor ons nog steeds een raadsel. En dus krijgen we vandaag hulp van Ruchama van de Postfabriek!

Ruchama: “Ben jij ook zo dol op mooie letters en handschriften? En stiekem jaloers op de prachtige handgeschreven quotes en alle lettertypes die je tegenwoordig op internet ziet? Ik wel! Vaak ligt er dan een drempel, het idee dat een ander dat wel kan en jij niet. De ander heeft er vast talent voor… onzin!”

Hand lettering 1

“De laatste tijd zie je dat het kalligraferen en handlettering weer ‘in’ is. Steeds meer mensen gaan handgeschreven letters opnieuw waarderen en maken de mooiste dingen. Vooral op Instagram zie je regelmatig mooie letters voorbij komen en dan gaat het kriebelen! Ik heb (ergens achter in een kast) een kalligrafeer-cursus liggen, ik heb zo’n kalligrafeerstift waar je heerlijk ‘vals’ mee kan spelen en zo de mooiste zinnen schrijft. Zelfs een kalligrafeer pen waar mijn handschrift gelijk mooier van wordt en toch doe ik het te weinig. Maar ook omdat je met een kalligrafeer pen toch in 1 stijl letters blijft hangen. Terwijl het leuke van handlettering vind ik juist het gebruik van allemaal verschillende lettertypes en verschillende diktes/hoogtes door elkaar.

De laatste tijd wil het freubelen nog niet en het leek mij een mooie kans om eens aan mijn handlettering te werken want meer dan twee a drie lettertypes gebruikte ik niet in mijn post. Ik heb nog even gekeken naar boeken over handlettering, waar er zoveel van te vinden zijn dat ik niet kon kiezen en besloot het gewoon te doen! Hup, pen en papier en voorbeeldjes zoeken. Zoals ik al zei staat Instagram en vooral de tag #handlettering vol met prachtige letters. Omdat Instagram zo snel bijgewerkt wordt met nieuwe foto’s maak ik regelmatig screenshots van de letters die ik mooi vind zodat ik ze later weer terug kan vinden. Inmiddels staat mijn mapje screenshots dan ook al bomvol met handlettering foto’s van anderen…”

Hand lettering 2

“Ik heb dan ook wat kladblaadjes en een pen gepakt en ben simpelweg na gaan tekenen. De letters die ik mooi vond ben ik gaan oefenen, net zo lang tot ik alle boogjes en verbindingen door had en mijn eigen letters mooi vond.
En dat lukt niet in een keer en dat geeft niet! Ik kan je alleen maar aanraden heel veel kladblaadjes te gebruiken en gewoon woordjes te oefenen.”

Hand lettering 3 Hand lettering 4

“Begin niet gelijk met hele quotes want dat is alleen maar frustrerend. Voor je bij het derde woord bent zit er al een letter bij die niet naar je zin is en begin je weer opnieuw. Het doet er niet toe wat je op of overschrijft van een foto. Ik heb zelf de meest gekke woorden geschreven, alleen om de letters door te krijgen.

Zodra ik een lettertype onder de knie had schreef ik hem in een notitieboekje uit. Ik maak hier een letter-boekje van zodat ik hem er altijd bij kan pakken om inspiratie op te doen of om te zien hoe ik een letter het mooiste kan maken.”

Hand lettering 5

“Juist omdat het freubelen niet lukte werkte dit handlettering zo verslavend. Ik vind het zo leuk om te doen! Maar het werkt (voor mij) ook ontspannend, niet de druk om iets creatiefs te moeten maken en toch creatief bezig te zijn. Ik ben gewoon op een dinsdagavond begonnen en wilde woensdagochtend gelijk verder. Het weekend ging ik naar zee en kon ik de letters die ik had geoefend gelijk op de kaartjes gebruiken. Het maakt een handgeschreven kaartje nog leuker om te schrijven en te ontvangen. Het is zo leuk om verschillende lettertypes uit je eigen vingers en pen te krijgen! Om te zien wat een leuke of mooie combinatie is en steeds weer nieuwe letters te ontdekken.”

Hand lettering 6

Ben je toe aan meer uitdaging? Op de Postfabriek vind je ook een deel 2!

Workshops kalligrafie en handlettering

Wil je nog meer oefenen met handlettering? Of misschien juist kalligrafie? Er zijn een heleboel workshops te vinden waar je kunt leren hoe je dit doet.

KalligrafieNina weddings geeft samen met Jeau& een workshop kalligrafie. De workshop vindt plaats op 18 april 2015 in Haarlem en aanmelden doe je hier.

Liever een workshop handlettering? Dan ben je bij Chalkboard aan het goede adres. Kijk in hun webshop voor data.

 

Wat vind jij van handlettering en kalligrafie?

Bron coverfoto: Millygray.com