Een knisperend haardvuur, knusse zithoekjes, donkere en warme kleuren, overal waar je kijkt flakkerende kaarsen. Jep, dat is een winterse bruiloft op en top! In deze blog vertellen we je alles over het organiseren van een winterse bruiloft.

Dat de winter het minst favoriete seizoen is om te trouwen begrijpen wij eigenlijk niet zo goed. Wij vinden dat daar verandering in mag komen, want … nou, lees de blog en bekijk de magische foto’s gewoon maar en ontdek het zelf! Samen met weddingplanner Marjolein van BRUIST geven we je handvatten om de winterse bruiloft van je dromen te realiseren. Marjolein is weddingplanner en ceremoniemeester en heeft een aantal tips voor je die goud waard zijn!

Het organiseren van je winterse bruiloft

We raden je aan om de blog ‘Waar moet je beginnen met een bruiloft plannen?’ er ook bij te pakken. Hier staan namelijk alle algemene tips in voor het plannen van je bruiloft. Super handig! In deze blog gaan we specifiek op de winterse bruiloft in.

De bruidsjurk en het trouwpak
Een bruiloft in de winter, dat is dus geen gevalletje luchtige bruidsjurk met sandalen op het strand. Nope, meer een gevalletje oorwarmers, snowboots en warme sjaals. Oké vooruit, de oorwarmers zijn misschien wat overdreven, haha. Maar er zijn genoeg andere manieren om jezelf en je gasten warm te houden. Trek bijvoorbeeld een thermo legging aan, niemand die het ziet en jij blijft lekker behaaglijk warm. Oh, en Marjolein raadt een te gek leren jasje of spijkerjack over je trouwjurk aan!

Ook de bruidegom moet natuurlijk warm blijven. Flannel is bijvoorbeeld zeer geschikt om in de winter te dragen vanwege de wat zwaardere stof (en dus lekker warm).

Meer tips over warm blijven op je winterse bruiloft vind je in de blog ‘Hoe blijf je warm op je herfst- of winterbruiloft?’.


Foto: Nicole Kolkman Photography

Locatie voor een winterbruiloft
Als je kiest voor trouwen in de winter is een binnenlocatie (waar je onder andere de ceremonie en het feest houdt) het meest logisch. Gelukkig hebben we in Nederland genoeg van die prachtige trouwlocaties. Houd er wel rekening mee dat je de locatie aanpast aan het aantal gasten dat je wilt ontvangen. Een grote balzaal uit de 18e eeuw is natuurlijk prachtig om het feest in te houden, maar wanneer je maar met 20 personen bent zul je je algauw verloren voelen. Andersom net zo. Een te kleine ruimte zodat je gasten moeten vechten om een zitplaats voor de ceremonie is ook niet fijn. Dat vervolgens je oom en tante duwend bij de deur staan een poging wagend iets van jullie ja-woord mee te krijgen… nee, ondenkbaar! Dat wil je voorkomen. Denk daar dus goed over na. Een voorbeeld van een winterse bruiloft op een binnenlocatie vind je hier.

winterse bruiloft - Girls of honour
Foto: Esther van Geenen Photography

Wil je toch graag buiten sfeer proeven? Creëer fijne plekjes met een vuurkorf, heel veel kaarsen en warme kleedjes. Gezellige lichtjes en warme choco met slagroom om je handen aan op te warmen… Jammie, zie je het al voor je? Marjolein kan je hier ook bij helpen. Je geeft aan wat je wilt en Marjolein zet zo een prachtige styling neer! Vergeet trouwens niet in de uitnodiging te vermelden dat er iets warms aangetrokken en/of meegenomen moet worden.


Foto: LOTTY H. Photography

winterse bruiloft - Girls of honour
Foto: Esther van Geenen Photography

Styling & stationary
Donkere en warme kleuren zoals bijvoorbeeld donkerrood en midnight blue, passen heel goed bij een winterse bruiloft. Ach, eigenlijk kan er ontzettend veel! De kleuren en de styling van je bruiloft kun je volledig doorvoeren naar de bruidstaart, uitnodigingen en andere stationary. In de blog Styling van een winter bruiloft’ kun je meer inspiratie opdoen.

Dit bruidspaar koos voor een ‘kerst’ thema!

Gaat jouw hart sneller kloppen van de winterse feestdagen? Kies als thema ‘kerst’ voor je bruiloft! Onderstaand bruidspaar heeft helemaal uitgepakt met dit thema en, pfoe, wat een plaatje. Ik krijg spontaan zin in de kerst!
Foto’s: Nicole Kolkman Photography

Bruidsboeket en bloemen
Marjolein van BRUIST: ‘Een boeket van gedroogde bloemen is een aanrader! Het is niet alleen functioneel (de bloemen zullen in de loop van de dag niet verwelken, ze zijn tenslotte al gedroogd), een gedroogd bruidsboeket past ook nog eens mooi bij je winterbruiloft.’ Gedroogd of vers, ga je voor een sneeuwwit boeket of kies je voor warme kleuren zoals bordeaux rood? Uit welke bloemen kun je eigenlijk kiezen? In de blog ‘Winterbruiloft: seizoensbloemen voor prachtige, winterse bruidsboeketten vind je alles over welke bloemen in de winter beschikbaar zijn.


Foto: Esther van Geenen Photography

Fotoshoot
Of je nu buiten in de natuur de trouwfoto’s wilt laten maken of ergens binnen op een toffe locatie, bij beide zijn er een aantal punten waar je aan moet denken. Voor een shoot buiten in de natuur is het misschien logisch, maar het wordt toch vaak vergeten: houd jezelf warm! Het zou namelijk super jammer zijn als je voor eeuwig vastgelegd staat met blauwe lippen en een gespannen lijf van de kou. Houd jezelf dus warm met bijvoorbeeld beenwarmers of, zoals al eerder is genoemd, trek een thermo legging aan. Een fleece deken en een thermoskan met hete thee in de auto gooien is ook niet verkeerd.

Voel je er niets voor om de kou te trotseren? Zoek een mooie binnenlocatie voor je fotoshoot op! Er zijn er genoeg. Let er wel op dat je een trouwfotograaf uitkiest die ervaring heeft in het fotograferen op een binnenlocatie. Het licht is namelijk heel anders dan het natuurlijke van buiten.

Bekijk deze winterse Real Wedding van dit stel met een industriële trouwlocatie!

Naar het buitenland voor sneeuw
Droom je van een winter-wonderland-bruiloft? Dan zul je moeten overwegen om in het buitenland te gaan trouwen. Helaas zijn de wintermaanden in Nederland vaak grijs en nat en is de kans op sneeuw minimaal. Noorwegen en Zwitserland daarentegen zijn landen die geregeld met magische witte vlokken zijn bedekt.

winterse bruiloft - Girls of honour
Foto: Wit Photograhpy

Extra tips van weddingplanner Marjolein van BRUIST

Doordat het winterseizoen (nog) de minst favoriete tijd is om te trouwen, heb je grote kans dat je lievelingsleveranciers een vrij lege agenda hebben. Yes! Zo heb jij meer keuze uit de leukste trouwleveranciers. Ook geven veel leveranciers een leuke korting of zijn goedkoper in de wintermaanden. Dit moet niet de belangrijkste factor zijn, maar het is natuurlijk wel een leuke bijkomstigheid!

Tot slot nog iets wat altijd belangrijk is bij het plannen van je bruiloft: laat je niet leiden door wat anderen vinden of door wat wij of anderen zeggen. Eigenlijk kunnen we dit niet vaak genoeg zeggen, maar het is jullie dag. Wij zijn er slechts om jullie te inspireren en al het mogelijke te laten zien. Jullie bepalen met z’n tweeën hoe de dag van jullie dromen eruit gaat zien!

Nog meer lezen & inspiratie:

Coverfoto & onderste foto’s: Saskia van der Eijk Fotografie